Producția tehnică internă și suportul tehnic

Ghid explicativ

Ultima actualizare: 7 noiembrie 2022

Producția tehnică internă și suportul tehnic:

Din cauză că uneori producția tehnică a unui eveniment trebuie să acomodeze mai multe forme de divertisment vă oferim această pagină care vă aduce multe informații și lămuriri legate de aceste aspecte foarte importante, de multe ori neglijate sau trecute cu vederea atât de către organizatorul evenimentului cât și de unele din formele de divertisment care sunt angajate de către organizator. Pentru mai multă claritate o să definim cei doi termeni din titlul acestui paragraf:

Producția tehnică internă = ansamblu de echipamente transportate, manipulate, instalate și configurate cu scopul de a susține viziunea și actul artistic al DJ-lui.

Suportul tehnic = echipamente necesare desfășurării actului artistic al unei forme secundare de divertisment, de natură live, care poate avea unul sau mai mulți performeri. Nu ne referim aici la instrumentele pe care aceste forme de divertisment le folosesc (backline), este vorba de procesul de amplificare și integrare în producția tehnică internă.

Context:

Acusto este o firmă care oferă clienților ei servicii artistice de tip DJ (Mircea Mihăilă și/sau Roberto Crăciun) + producția tehnică internă pentru desfășurarea activității acestora, și anume: sunet, lumini și efecte speciale.

Producția tehnică ce va fi implementată la evenimentul dumneavoastră va fi una de foarte buna calitate, adaptată 100% nevoilor unui DJ și a unui luminist, în conformitate cu oferta de servicii primită.

La cele mai multe evenimente la care furnizăm servicii suntem singura formă de divertisment, iar prin natura contractului nostru de servicii suntem definiți ca formă principală de divertisment (forma de divertisment ce ocupă cea mai mare parte din timpul total al evenimentului).

În situația în care dumneavoastră ca și organizator doriți să mai introduceți și alte forme de divertisment în cadrul evenimentului trebuie să vă asigurați că forma respectivă de divertisment își poate susține actul artistic în baza particularităților tehnice pe care acesta se bazează.

Acum că am definit clar contextul în care ne aflăm putem trece mai departe spre a lămuri ce înseamnă serviciul de suport tehnic și în ce situații apare acesta.

Standardele industriei:

Conform standardelor după care funcționează această industrie, orice formă de divertisment are datoria și obligația de a informa beneficiarul cu privire la cerintele tehnice (rider tehnic) care trebuiesc îndeplinite pentru a-și putea desfășura momentul artistic. 

Singura situație în care o formă de divertisment nu are această obligație este cea în care ea își furnizează absolut toate echipamentele, și toată logistica necesară desfășurării momentului artistic aspect cu care nu avem nimic împotrivă însă trebuie comunicat și către noi deoarece influențează logistica evenimentului.

În situația în care forma de divertisment contractată de către voi nu transmite cerințele tehnice (rider tehnic) înainte cu 5 zile față de data evenimentului, nu ne asumăm nicio răspundere legată de suportul tehnic pentru respectiva formă de divertisment. Prin natura ei fiecare formă de divertisment are nevoi tehnice diferite și individuale, nu putem transporta la fiecare eveniment toate tipurile de echipamentele ce ar putea fi necesare desfășurării oricărei forme de divertisment, ar însemna o logistică mult prea amplă care ar crește nejustificat costurile pentru clientul final.

Ce costuri apar și cine le plătește?

Costurile care pot apărea sunt cauzate de următoarele variabile:

  • tipul echipamentelor folosite (microfoane, mixere, amplificatoare, boxe)
  • numărul monitoarelor audio pentru controlul/monitorizarea artiștilor
  • instanțele echipamentelor folosite și poziția acestora în spațiul evenimentului
  • prezența în eveniment a altor echipamente decât cele pe care le avem în gestiunea firmei (echipamente ce trebuiesc închiriate)
  • prezența în eveniment a unui sunetist (doar în cazul în care respectiva formă de divertisment nu are unul, sau cere unul prin riderul tehnic)
  • transportul manipularea și montarea unei scene/podium
  • elemente suplimentare de conectică și stative pentru microfoane sau echipamente
  • folosirea unor lumini speciale pentru iluminatul artiștilor (lumini de scenă sau follow-spoturi)
  • folosirea unui număr mai mare de lumini decât cel ofertat inițial
  • folosirea unor sisteme mai mari de portare a schelelor de lumini decât cele ofertate inițial
  • ora la care tot setup-ul trebuie să fie instalat și testat pentru probele de sunet

Variabilele de mai sus implică automat și un număr mai mare de tehnicieni necesari pentru a manipula, instala și configura echipamentele în cauză.

În situația în care ni se cere, se va întocmi o ofertă de preț în raport cu specificațiile tehnice ale formei respective de divertisment. Specificațiile sau riderul tehnic vor fi trimise în scris la adresa de mail office@acusto.ro sau pe WhatsApp la numarul 0744 556 411.

Aceste costuri pot fi suportate, la alegere, de către organizatorul evenimentului sau de către forma de divertisment care beneficiază de ele. Atât organizatorul cât și forma de divertisment au dreptul de a refuza oferta de preț și serviciile care țin de suportul tehnic, situație în care atât producția tehnică cât și suportul tehnic pentru forma de divertisment în cauza se va produce de către de către însăși forma de divertisment sau de o terță parte conform înțelegerii dintre organizator și forma de divertisment respectivă. Din punct de vedere contractual noi ca furnizori nu suntem obligați să oferim suport tehnic, însă o facem dintr-un considerent ce ține de aspectul vizual al zonei tehnice din eveniment.

Exemple și analogii:

Oferim un exemplu, menit să clarifice o parte mică din informațiile acestei pagini.

Un DJ are nevoie de un anume tip de mixer și de un anume tip de sistem de boxe și amplificare. În situația unui DJ sistemul de sunet este unul de tip reproducere pentru că folosește muzică masterizată redată de pe medii electronice, mixată cu un mixer destinat acestui gen de muzică.

în cazul formelor de divertisment secundar sistemul de sunet trebuie să fie capabil de a reda niște dinamici mari ale sunetului, generate de muzica live. Mixerul și tipul de boxe sunt diferite față de cele folosite de un DJ (au mai multe canale și un alt tip de corecție pe canal).

La apariția în cadrul evenimentului a unei forme secundare de divertisment apare automat și nevoia de un mixer de instalație care să permită tuturor formelor de divertisment acces spre modulul de amplificare.

Exemple asemănătoare pot fi date și în raport cu alte nevoi ale altor tipuri de forme de divertisment, ne oprim însă aici pentru că variațiunile sunt în general pe aceeași temă.

Dacă tot ce a fost scris până acum nu aduce suficiente lămuriri noi ne-am gândit să vă expunem această situație legată de suportul tehnic printr-o analogie. O să asociem nevoile tehnice cu un tip de drum și necesarul tehnic cu un tip de mașină.

Nevoile tehnice ale unui DJ le asociem cu un drum asfaltat (o autostradă), iar necesarul tehnic cum o mașină sport (o mașină joasă). Nevoile tehnice ale unei forme de divertisment de natură live le asociem cu un drum off road iar necesarul tehnic cu o mașină de teren.

Deja este clar că, forma de divertisment de natură live nu poate parcurge drumul offroad cu o mașină sport, are nevoie de o mașină adaptată tipului de drum pe care trebuie să meargă, respectiv o mașină de teren.

Rider tehnic

Dumneavoastră ca organizator și beneficiar al evenimentului sau forma de divertisment în cauză poate completa formularul de mai jos cu cerințele tehnice necesare legate de desfășurarea în bune condiții tehnice a momentului lor artistic:

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field